logo
Влада підтримує бізнес. Які можливості доступні та як ними скористатися
image

Влада підтримує бізнес. Які можливості доступні та як ними скористатися.

З початком повномасштабного вторгнення лише 45% українського бізнесу змогли відновити свою діяльність до довоєнних масштабів. Водночас, дохід зменшився на чверть або більше в половини підприємств країни.
Як українському бізнесу вдалося вижити та яка роль держави і міжнародної спільноти? – дивіться в серії інтервʼю на ютуб каналі LRHub

Війна стала економічним викликом, подолання якого потребує двосторонньої співпраці та взаємодії між бізнесом та владою. Бізнес підтримує державу продовжуючи працювати, сплачуючи податки та створюючи нові робочі місця, а влада у свою чергу, створює для бізнесу можливості для розвитку: запроваджує програми підтримки на національному та місцевому рівнях та допомагає у встановленні співпраці з міжнародними донорами. 
Завдяки такому механізму за останній рік українці відкрили через “Дію” 140 тисяч бізнесів, більшість з яких це ФОПи. Лише незначну частину, 4 тисячі, займають юридичні особи. Малий та середній бізнеси виявилися більш гнучкими до умов сьогодення і саме вони допомагають країні економічно вистояти в цій боротьбі.
Незважаючи на позитивну тенденцію започаткування бізнесу в час війни, втримати його на плаву значно важче. Адже малий бізнес та мікробізнес мають обмежений доступ до коштів для розвитку. На щастя, під час війни з’явилося чимало можливостей для залучення грантів. Зокрема влада запровадила низку програм на національному та місцевому рівнях задля підтримки розвитку українського бізнесу.

Ґранти від держави


З початку війни держава не лише виділила кошти на програми фінансової допомоги, але й залучила підтримку міжнародних донорів та запровадила освітні та інформаційні ініціативи для підприємців.
Ще в лютому 2020 стартувала національна програма “Дія.Бізнес” – портал, який допомагає підприємцям у створенні, розвитку та масштабуванні бізнесу.  Платформа створена для того, аби підприємці знайшли необхідну інформацію для відкриття та розвитку бізнесу на одному ресурсі.
У 2022 році держава зіштовхнулася з новими викликами, у відповідь на які виникла “єРобота”, що діє на порталі “Дія” та пропонує різноманітні гранти на започаткування та розвиток власної справи. Зокрема, на даний момент підприємцям пропонується скористатися такими програми як: “Грант на власну справу”, “Грант на сад”, “Грант на теплицю”, “Грант на переробне підприємство” та  “Гранти для ветеранів та членів їхніх сімей”. Загалом, участь в даних проєктах передбачає надання фінансової підтримки від 20 тис. грн до 10 млн. грн. Станом на 6 квітня 2023 року українці подали майже 23 тисячі заявок за програмою єРобота. 
Для того щоб отримати грант необхідно пройти 3 обов’язкових кроки на порталі diia.gov.ua: 
  1. Зареєструватися або авторизуватися в особистому кабінеті. Це можна зробити шляхом використання BankID або електронного підпису. 
  2. Після успішної аутентифікації вам потрібно буде заповнити онлайн-заявку та додати бізнес-план, використовуючи шаблонну форму.
  3. На заключному етапі, важливо, електронно підписати всі документи та надіслати їх. Відповідь надходить також у електронному варіанті.
За допомогою сервісу “Дія” весь процес відбувається онлайн. Рішення про видачу коштів ухвалює Міністерство економіки, а фінансування забезпечує Ощадбанк.

єРобота

Ґранти від Львівської області у 2023 році


За 2022 рік Львівська обласна військова адміністрація реалізувала низку програм фінансової підтримки бізнесу. Власне, Львівщина стала першою областю, яка запровадила програму підтримки бізнесу на час дії воєнного стану. Торік 32 підприємства отримали фінансову допомогу від області. Цьогоріч, виділене стартове фінансування становить 50 млн. грн.
Учасники конкурсу зможуть отримати фінансову допомогу (ваучери), а також кластери (лише ваучери на участь в закордонних виставково-ярмаркових заходах) у розмірі: 
  • не більше 60 тис. грн на маркетингові ваучери;
  • не більше 100 тис. грн на ваучери для сертифікації продукції;
  • не більше 100 тис. грн на ваучери на участь в закордонних виставко-ярмаркових заходах, в т. ч. кластери.
Частка власних витрат на отримання послуг у межах завдання Програми повинна становити не менше 30% суми від загальних витрат. 
Кожен суб’єкт господарювання впродовж року може отримати 1 ваучер на відшкодування частини вартості робіт і послуг, які він оплатив будь-якій юридичній особі чи фізичній особі-підприємцю. За умови, що ця людина пройшли прекваліфікацію і може брати участь у Програмі.
Список прекваліфікованих компаній, які мають право надавати послуги за рахунок ваучера – тут.
Суб’єкти мікро- та малого підприємництва – юридичні особи та фізичі особи-підприємці можуть взяти участь у конкурсі ваучерної підтримки бізнесу на маркетингові цілі та сертифікацію продукції.
  • Не більше 80 тис грн для сертифікації продукції (може включати отримання національних сертифікатів та проведення сертифікації в міжнародних організаціях)
  • Не більше 50 тис грн на маркетингові ваучери (створення / оновлення вебсайтів, їх просування; розроблення бренду продукції, логотипу, дизайну упаковки; поширення продукції в онлайн-магазинах; участь у маркетингових заходах; проведення промо та маркетингової компанії)
Частка власних витрат суб’єктів господарювання, при цьому, повинна становити не менше 30% суми від загальних витрат.
Пакет документів необхідний для  участі у Програмі: 
  • проєкт розвитку бізнесу згідно з формою, визначеною в додатку 1.
  • комерційна пропозиція від перекваліфікованої компанії.
Документи необхідно подати у  департамент економічної політики обласної військової адміністрації до 15 вересня за адресою: м. Львів, вул. Винниченка, 18 (контактний тел.: 299-92-79).
Термін подачі документів для програми ваучерної підтримки на участь в закордонних виставко-ярмаркових заходах сплив 5 травня 2023 року. 
Також, Львівська обласна військова адміністрація у співпраці з Продовольчою та сільськогосподарською організації ООН (ФАО) та за фінансової підтримки уряду Франції надає ваучери на закупівлю матеріальних цінностей. 
Зокрема, сертифікати можна використовувати в торговельних мережах для придбання робочого інвентарю, будівельних матеріалів та інших товарів, що відносяться до відповідної групи.
Відтак, 2150 домогосподарств з 11-ти громад області одержать ваучери для закупівлі дрібного сільськогосподарського реманенту та засобів для ремонту житла на загальну суму 25,8 млн. грн. Наразі роздали ваучери в Мостиській, Яворівській, Журавненській та Жидачівській, Радехівській, Тростянецькій, Перемишлянській, Бродівській громадах. Наступні візити заплановані в Козівську, Боринську та Хирівську територіальні громади. 
Більше про те як бізнесу успішно скористатися ґрантовими можливостями у час війни розповідає власник місцевого підприємства “Самбай” Юрій Самець у інтервʼю “Підтримка підприємництва у час війни: місцевий, регіональний, державний та міжнародний рівні” на ютуб каналі LRHub. Зокрема, Юрію, вдалося залучити ґрантові кошти на розвиток свого підприємства з львівського міського бюджету через Програму підтримки підприємництва, з обласного бюджету через співпрацю з Львівською ОВА, з державного бюджету і скористатися ґрантами від міжнародних донорів. 

Ґрантова підтримка від міста у 2023 році

Станом на сьогодні ЛМР надає компенсаційні, релокаційні, інвестиційні ваучери та ваучер на енергозбереження.
Компенсаційні ваучери – відшкодування витрат на відновлення пошкодженого майна підприємств та продукції до 300 тисяч гривень.
Можуть отримати: юридичні особи та ФОПи, які зареєстровані на території Львівської МТГ, виробляють продукти чи надають послуги.
Необхідні документи: заява; довідка РА про факт перебування ВПО за період березень-квітень 2022 або акт обстеження майна, зруйнованого (пошкодженого) внаслідок війни; копії платіжних документів, квитанції; акти виконаних робіт/наданих послуг.
Релокаційні ваучери – надаються для релокованого бізнесу на оренду нерухомого майна та компенсації вартості комунальних послуг та переміщення, монтаж та ремонт обладнання до 100 тисяч гривень.
Можуть отримати: юридичні особи та ФОП, які зареєстровані на території Львівської МТГ, виробляють продукт, надають послуги; релоковані підприємства.
Необхідні документи: заява, договори, акти виконаних робіт/наданих послуг та копії платіжних документів.
Інвестиційні ваучери – надаються для придбання устаткування та обладнання, машин та механізмів, придбання сировини та будівельних матеріалів, оновлення та розширення матеріально-технічної бази підприємства, придбання та/або оренда нерухомого майна до 300 тисяч гривень.
Можуть отримати: підприємства, які зареєстровані на території Львівської МТГ, виробляють продукт, надають послуги; якщо середня чисельність працюючих на підприємстві не менша 10 осіб.
Необхідні документи: заява, проект розвитку бізнесу та комерційна пропозиція.
Ваучери на енергозбереження – найпопулярніший вид підтримки від міста. Надаються для відшкодування витрат на генератори до 50% вартості, але не більше 80 тисяч гривень.
Можуть отримати: ресторанне господарство; роздрібна торгівля продуктами харчування (крім алкоголю та тютюнових виробів); міні-пекарні; приватні ліцензовані заклади освіти (дошкільна, шкільна); приватні заклади охорони здоров’я (мають договори з НСЗ України та сімейними лікарями); аптеки; перукарні, салони краси.
Вимоги: реєстрація у Львівській МТГ; обладнання має бути закуплене після 24 лютого 2022 року та потужність генератора від 3 кВт включно.
Необхідні документи: заява (подається через ЦНАП); копії платіжних документів; копії документів із зазначенням технічних характеристик та серійного номера; копія витягу/виписки з ЄДР ЮО, ФОП та Громадських формувань; фотофіксація обладнання (на фоні приміщення); копія договору з НСЗ України для приватних закладів охорони здоров’я; копія ліцензії для приватних ліцензованих закладів освіти (дошкільна, шкільна).

Загалом за 2023 рік, станом на 4 травня, місто вже надало понад 15 інвестиційних ваучерів, понад 290 ваучерів на енергозбереження та 2 релокаційних. 
Окрім підтримки від держави, області та міста, підприємці також мають змогу виграти міжнародні ґранти. Зокрема, на даний момент відкритий прийом аплікаційних заявок на допомогу від USAID, Данської ради у справах біженців (DRC), Міжнародної організації з міграції, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН та інші.

Щоб бути в курсі всіх ґрантових можливостей запрошуємо Вас доєднатися до Telegram групи “LRHub: Можливості для бізнесу”, де автори  публікують актуальні грантові можливості від організації, міста, області, держави та міжнародної спільноти.
Telegram


Цю публікацію зроблено у партнерстві з Центром міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

Submitted successfully!