Новини 2018

У ЛЬВОВІ ВПЕРШЕ ОПРИЛЮДНИЛИ НАБІР РЕГУЛЯТОРНИХ ВІДКРИТИХ ДАНИХ

Львів став першим містом, яке сформувало і оприлюднило набір регуляторних відкритих даних, використовуючи систему «Публікатор відкритих даних».
Під час круглого столу Олена Гунько, керівник управління інформаційних технологій департаменту розвитку Львівської міської ради, поділилася досвідом в оприлюдненні регуляторних відкритих даних органом місцевого самоврядування.
Представники аналітично-адвокаційного центру Львівський регуляторний хаб обговорили подальшу співпрацю з Львівською обласною радою та спільно підвели проміжні підсумки.

В рамках обговорення консультант Світового Банку та експерт з питань регуляторної політики Андрій Паляниця наголосив на тому, що ключовим є проведення інвентаризації актів в органах місцевого самоврядування, тож дуже важливо продовжувати розпочату діяльність в цьому напрямку. Представники Львівської міської ради, в свою чергу, зауважили, що ця система допомогла заощадити час, полегшити роботу та структурувати інформацію.
Оприлюднений Львівською міською радою «Реєстр регуляторних актів» доступний за посиланням.

Експерти Львівського регуляторного хабу отримали кваліфікацію тренерів з е-демократії

Керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка та аналітик Катерина Шуварська отримали сертифікати, які засвідчують кваліфікацію тренерів з електронної демократії та врядування.

Навчання для майбутніх тренерів відбувалося в рамках п’ятиденного курсу Програми EGAP в Києві.

Львівський регуляторний хаб став офіційним представником Prozorro.Продажі

12 грудня аналітично-адвокаційний центр Львівський регуляторний хаб разом з ГО Центр громадського моніторингу та досліджень підписали Меморандум про співпрацю з ДП “Прозорро.Продажі”.

Відтепер команда ЛРХ допомагатиме поширювати “прозорі” інструменти та практики в регіонах. В рамках співпраці Львівський регуляторний хаб працюватиме над підключенням до системи відкритих електронних торгів усіх зацікавлених органів місцевого самоврядування, актуалізовуватиме та поширюватиме інформацію про нові можливості роботи системи та спільно з ДП працюватиме над економічним розвитком країни.

ТАРАС ХАВУНКА ВЗЯВ УЧАСТЬ У ЗВІТНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ ДП "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ"

10 грудня в Києві керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка на запрошення ДП “Прозорро.Продажі” взяв участь в панельній дискусії на тему “Що далі? Майбутнє реформи держпродажів в Україні”.

Панельна дискусія відбулася в рамках звітної конференції ДП щодо результатів малої приватизації, яка принесла до державного та місцевих бюджетів сумарно 462 млн. гривень. Під час заходу Тарас Хавунка також анонсував початок співпраці ЛРХ з ДП “Прозорро.Продажі” та ГО “Центр громадського моніторингу та досліджень” у Львівській і Волинській областях.

"Провокація хабара": у Львові організували дискусію #SPMTalks до Міжнародного дня боротьби з корупцією

З нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією у Львові відбулася панельна дискусія в рамках проекту “SPM Talks” – «Провокація хабара: законний метод для правоохоронців чи сумнівний інструмент тиску?»

В дискусії взяли участь: заступник прокурора Львівської області, Голова Львівського територіального управління НАБУ, адвокати, юристи та місцеві громадські активісти. В межах заходу учасники поділились своїми думками, цікавими кейсами та резонансними впровадженнями на провокативну тему. Експерти також обговорили законні рамки застосування правоохоронними та фіскальними органами відповідних інструментів, а також можливі шляхи врегулювання існуючих у законодавстві прогалин з урахуванням наявної практики Європейського суду з прав людини та міжнародного досвіду і стандартів врегулювання цієї проблеми в Україні та на Львівщині.

Захід організовано за ініціативи Антикорупційного Форуму Львівщини, Школи управління Українського Католицького Університету, Комітету підприємців Львівщини, Всеукраїнського антикорупційного центру та Львівського регуляторного хабу.

Ефективні інструменти регуляторної політики на місцях: експерти ЛРХ провели навчальний семінар у Славській громаді

Керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка та експертка ЛРХ і координаторка програм МБО “Фонд Східна Європа” Віра Недзведська взяли участь у дводенному семінарі з регуляторної політики для представників Славської громади.

Захід відбувся 3-4 грудня в селі Волосянка. В навчальному семінарі, організованому за підтримки Програми ULEAD з Європою та Мінрегіону України, взяли участь секретарі рад, головні спеціалісти і юристи громад Львівщини.

В рамках заходу експерти Львівського регуляторного хабу розповіли учасникам як ефективно використовувати інструменти регуляторної політики для підвищення добробуту громад та економічного розвитку. Протягом другого навчального дня учасники мали змогу дізнатися про актуальні та корисні інструменти регуляторної політики для громад від керівника ЛРХ Тараса Хавунки:

  • Порядок підготовки та прийняття проектів регуляторних актів та їх винесення на розгляд місцевих рад;
  • Методичні рекомендації щодо перегляду актів органів місцевого самоврядування;
  • І справжня новинка – проект «Регуляторна мапа України» та застосунок «Open Data Публікатор», за допомогою якого можна легко підготувати стандартизований набір відкритих даних до оприлюднення.

Об'єднати зусилля для економічного розвитку країни: у Києві презентували проект "Е-рішення для громад"

14 листопада в Києві керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка взяв участь в презентації проекту “Е-рішення для громад”, яка реалізується Центром Розвитку Інновацій за підтримки Програми “U-LEAD з Європою”.

Захід об’єднав понад сотню представників громад з всієї України, які поділилися досвідом впровадження кращих е-рішень для ефективного управління на місцях. Зокрема, в межах презентації учасники розробили навчальну програму з управління ОТГ, включно з модулем про регуляторну політику для органів місцевого самоврядування.

Робоча група фіналізувала Проект Кодексу етичної поведінки для представників Львівської міської ради

20 листопада 2018 року активні представники громадського середовища у Львові фіналізували напрацьований робочою групою Проект Кодексу етичної поведінки посадових осіб Львівської міської ради, її виконавчих органів, працівників її установ, організацій та комунальних підприємств.

В робочу групу входили громадські активісти, аналітики та представники місцевої влади, які спільними зусиллями працювали над документом з метою підвищення рівня доброчесності та етичної поведінки посадовців ЛМР.

“У кожного свої моральні орієнтири поведінки, на базі яких формується діяльність і взаємини людей. Втім, коли справа доходить до взаємин громадськості та службовців такі принципи повинні бути чітко визначеними. Саме тому ми, як представники активної громадськості, працюємо над створенням Кодексу етичної поведінки, яким будуть керуватися і послуговуватися посадові особи міської ради”, – про діяльність робочої групи розповіла аналітик “Львівського регуляторного хабу” Катерина Шуварська.

У Львові презентували щорічний рейтинг "прозорості" топ-100 українських міст

17 жовтня у Львові відбулася презентація результатів рейтингу “прозорості” українських міст в рамках щорічного звіту “Transparent cities/Прозорі міста”. Львівський регуляторний хаб долучився до оцінки прозорості інвестиційного сектору сотні найбільших міст України, зокрема в аналізі регуляторних індикаторів.

За результатами річного рейтингу місто Львів увійшло в топ-5 найпрозоріших міст і зайняло четверте місце.

В рамках заходу запрошені експерти – Роман Старецький, в.о. заступника директора департаменту економічного розвитку, начальника управління інвестицій та проектів Львівської міської ради, Мар’яна Луцишин, керівник Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації та координатор програм Фонду Східна Європа Віра Недзведська, обговорили стан інвестиційного сектору міста та поділилися думками щодо подальших ініціатив для покращення економічної сфери Львова.

ТАРАС ХАВУНКА ПРЕЗЕНТУВАВ ДІЯЛЬНІСТЬ "ЛЬВІВСЬКОГО РЕГУЛЯТОРНОГО ХАБУ" НА ФОРУМІ ГРОМАД

12 жовтня в с. Давидів на Львівщині відбувся Форум громад, в рамках якого керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка розповів про основи регуляторної політики та ключові результати діяльності ЛРХ.

Форум громад є платформою для обміну досвідом та обговорення актуальних проблем, а також перспектив у громадах Львівської області у зв’язку з процесом децентралізації.

Основною метою заходу є посилення ролі місцевого самоврядування в розвитку держави, формування позитивного іміджу громад, створення передумов культурного співробітництва та зміцнення контактів між мешканцями.

“Представникам органів місцевого самоврядування важливо розуміти, що реформа децентралізації не лише відкрила для громад нові, додаткові ресурси та можливості. Децентралізація – це ще й нові повноваження, обов’язок для нас, активної частини суспільства, – приймати ефективні та виважені рішення”, – зазначив Тарас Хавунка.

Розвиток бізнесу та якісна регуляторна політика: керівник Львівського регуляторного хабу поділився досвідом на Форумі в Івано-Франківську

6 жовтня керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка взяв участь в Форумі малого та середнього бізнесу в Івано-Франківську.

Захід об’єднав підприємців з абсолютно різних галузей та сфер діяльності. Учасники поділилися досвідом ведення власної справи в Україні, розповіли про ключові механізми застосування інструментів регуляторної політики.

Керівник ЛРХ Тарас Хавунка в рамках Форуму розповів про те, як бізнес може впливати на правила гри, на інвестиційну привабливість громади та змінювати регуляції в місті користуючись інструментами громадської участі.

Центр конкурентоспроможності промислової політики продовжує набирати оберти.

3 жовтня було проведено дві зустрічі з представниками бізнесу, департаменту економічної політики Львівської ОДА, Європейської бізнес асоціації, “UkraineInvest”, координаторами кластерів машинобудування, приладобудування та металообробки.

Серед тем, над якими ми спільно працюємо в рамках проекту «Львівський промисловий хаб» – дуальна освіта, а саме:
– вдосконалення навчальних планів професійно технічних навчальних закладів;
– можливість перекваліфікації працівників;
– сертифікація курсів;
– державні стандарти;
– впровадження нових професій.
Про ряд інших, не менш важливих тем, запит на які ми отримуємо від координаторів кластерів і, звичайно, виявлення та пропозиції щодо усунення регуляторних та адміністративних перешкод розповімо найближчим часом. Такий формат співпраці – чудова можливість об’єднати владу, бізнес та громадськість, щоб спільними зусиллями впроваджувати реальні ідеї та зміни.

"Львівський регуляторний хаб" оцінюватиме "прозорість" регуляторної політики в містах України

Експерти аналітично-адвокаційного центру Львівський регуляторний хаб взяли участь в розробці методології рейтингу “прозорості” міст України.

Команда Хабу досліджуватиме сферу регуляторної політики в містах у рамках проекту “Прозорі міста”, який реалізує організація Transparency International Ukraine у партнерстві з чеськими колегами та Інститутом Політичної Освіти.
На місце у Рейтингу прозорості міст будуть впливати п’ять індикаторів, які характеризують здійснення муніципалітетами регуляторної політики та доступність інформації про встановлені місцевою владою правила ведення господарської діяльності.

Найбільшу кількість балів у цьому розділі (3-и з 20-ти) зможуть отримати ті міста у яких проводяться відкриті публічні заходи для обговорення проектів регуляторних актів і на офіційних сайтах міської влади оприлюднюється інформація, про врахування або не врахування пропозицій та зауважень до проектів за підсумками таких заходів.
Додасть балів належне оприлюднення проектів регуляторних актів міської ради та її виконавчого комітету на сайті муніципалітету, а також можливість ознайомитись у окремому його розділі з усіма їх рішеннями, що регулюють бізнес.
Новацією цьогорічного Рейтингу прозорості стане оцінка оприлюднення муніципалітетами на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних https://data.gov.ua, оновлена версія якого запрацювала минулого тижня, переліків діючих регуляторних актів із зазначенням дати набрання ними чинності, строків проведення відстеження їх результативності та інформації про місце їх оприлюднення. Це нова вимога законодавства, але найбільш прогресивні міста вже встигли її виконати, і інформація про те як у них опікуються місцевим бізнес-кліматом стала значно доступнішою.
Відображення регуляторної діяльності у Рейтингу прозорості міст України передбачає створенню здорової конкуренції між ними і активному перегляду застарілих рішень муніципалітетами та органами місцевого самоврядування на місцях.

Експерти Львівського регуляторного хабу поділилися професійними рекомендаціями з представниками ОТГ області

26 липня керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка та експертка ЛРХ і координаторка програм МБО “Фонд Східна Європа” Віра Недзведська поділилися Методичними рекомендаціями щодо проведення регіонального регуляторного перегляду для представників об’єднаних територіальних громад Львівської області.

Навчальний семінар організовано за підтримки Львівського центру розвитку місцевого самоврядування. В межах заходу експерти ЛРХ ознайомили учасників з детальною процедурою розробки регуляторних актів, поняттям і основними завданнями аналізу регуляторного впливу, включно з його складовою М-тестом та процесом визначення альтернатив.

“Добра регуляторна політика – це політика максимально раціонального балансування інтересів для досягнення чітко визначених цілей. Наш навчальний матеріал спрямований на вдосконалення компетенції представників ОМС у дотриманні регуляторних процедур та здійсненні ефективної регуляторної політики на місцях” – зазначив Тарас Хавунка.

Розпочала свою діяльність Антикорупційна робоча група при Львівській міській раді!

Рік роботи Антикорупційного форуму Львівщини з ініціювання робочої групи з запобігання корупції в Львівській міській раді дав результат і 2 жовтня відбулась перша зустріч учасників!

Чого досягнули на зустрічі:
– визначено орієнтовний перелік сфер для роботи;
– визначено формат діяльності;
– обрано голову групи, ним став Андрій Рождественський;
– заступником голови обрано Тараса Хавунку і Олександра Кобзарева;
– секретарем обрано Уляну Федорович.

Які завдання групи:
– напрацювати проект антикорупційної стратегії (загальні контури) та програми міста (конкретні кроки) за секторальним принципом;
– виконувати паралельну роботу над впровадженням «швидких антикорупційних перемог»;

Нагадаємо, що антикорупційна група – це унікальна можливість співпраці представників громадськості, бізнесу та влади. Тепер важливо докласти максимум зусиль, аби напрацювати та втілити всі ідеї в життя.

Винниківська міська рада прийняла Порядок підготовки проектів регуляторних актів за рекомендаціями ЛРХ

Щоразу більше міст у Львівській області долучаються до удосконалення регуляторного середовища Західного регіону. Винниківська міська рада ухвалила рішення Про затвердження Порядку підготовки проектів регуляторних актів та їх винесення на розгляд міської ради.

Відповідний Порядок був розроблений за рекомендаціями “Львівського регуляторного хабу”.

“Ми вітаємо місто Винники з прийняттям регулювань, і дякуємо команді за продуктивну та якісну співпрацю! Новий Порядок відтепер забезпечуватиме ефективнішу та збалансованішу регуляторну політику в місті, чим ми дуже пишаємося”, – зазначила експертка ЛРХ Катерина Шуварська.

Червоноградська міська рада ухвалила проекти регуляторних актів за рекомендації Львівського регуляторного хабу

На пленарному засідання 24 травня 2018 року депутати Червоноградської міської ради підтримали ряд важливих проектів регуляторних актів.

Ухвалені рішення були розроблені згідно зі рекомендаціями Львівського регуляторного хабу, експертів Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» та консультанта Світового Банку Андрія Паляниці в рамках проекту «Відновлення та зростання фінансового та підприємницького сектору України», що реалізується Шведським агентством з міжнародної співпраці та розвитку (SIDA).

Серед прийнятих рішень:

– 21 з 22 присутніх депутатів підтримали рішення «Про затвердження Порядку підготовки та прийняття проектів регуляторних актів у Червоноградській мiськiй радi» ( за посиланням – https://docs.google.com/viewerng/viewer…);
– Рішення «Про впровадження пілотного проекту щодо організації електронних торгів (аукціонів) з використанням електронної торгової системи “Prozorro.Продажi” (https://docs.google.com/viewerng/viewer…);
– Рішення «Про затвердження Методики розрахунку тарифів на оренду торговельного місця та послуг Комунального підприємства Червоноградський ринок», розробленої за участі аналітиків Львівського регуляторного хабу (https://docs.google.com/viewerng/viewer…).

“Попереду ще багато роботи, проте, завдяки конструктивній співпраці з Червоноградською міською радою прийняті рішення сприятимуть економічному розвитку міста, прогресивним та раціональним регулюванням” – додав керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка.

17 травня у Львові відбулося експертне обговорення в рамках адвокаційної кампанії зі створення стандартів бізнесу та запровадження системи його саморегулювання.

17 травня у Львові відбулося експертне обговорення в рамках адвокаційної кампанії зі створення стандартів бізнесу та запровадження системи його саморегулювання.

Учасники заходу обговорили необхідність розробки ефективних стандартів та формування нової культури ведення бізнесу, створення здорового конкурентного середовища, забезпечення контролю за якістю послуг та зміцнення довіри до українського бізнесу з боку іноземних партнерів. Важливу частину обговорення учасники приділили темі адвокації, тенденція до якої тільки починає набувати популярності в Україні. Експерти наголосили на ефективності адвокації як інструменту економічного розвитку громади та бізнес-середовища.

В обговоренні взяв участь керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка. Зокрема, в рамках обговорення експерт зазначив, що організації саморегульовані, як інструмент дерегуляції, є саме тими об’єднаннями бізнесу, які породжуватимуть «чисту конкуренцію», тим самим підвищуючи рівень та покращуючи якість надання послуг.

Львівські експерти, представники влади та громадськості обмінялися досвідом на Форумі Реформ

16 травня у Львові відбувся Форум Реформ, який об’єднав найкращих експертів у сфері місцевого самоврядування, громадських активістів та представників влади.

Захід організовано Центром громадського моніторингу та досліджень, представниками Львівського регуляторного хабу та Школи публічного управління Українського католицького університету. В рамках заходу експерти та громадські активісти дискутували на тему інтеграції громадськості заради реформ, розвитку та підсилення суспільства і забезпечення ефективності роботи усіх сторін в процесі творення змін.

Учасники презентували результати своєї діяльності, обмінялись досвідом та обговорили точки дотику можливої співпраці. Громадські організації надалі бачать необхідність коаліціювання заради впровадження механізму культури комунікації, яка сприятиме реальній трансформації суспільства.

У полоні ресторанів

Як Львів обростає незаконними літніми майданчиками та як врегулювати цю ситуацію читайте в матеріалі Львівсього порталу.

17 квітня Львівська обласна рада ухвалила рішення Про затвердження Порядку та підготовки прийняття проектів регуляторних актів, підготовленого з врахуванням пропозицій експертів Львівського регуляторного хабу.

Над рекомендаціями до Порядку працювали експерти аналітично-адвокаційного центру Львівський регуляторний хаб в межах Програми USAID “Лідерство в економічному врядуванні”, спільно з консультантом Світового банку Андрієм Паляницею, координатором “Фонду Східна Європа” Вірою Недзведською, членом Громадської ради при ДРС Олександом Плівою.
Ухвалений Порядок розроблений з метою сприяння ефективних та раціональних регулювань чиновниками Львівської обласної ради.

Львівська міська рада прийняла Положення про реалізацію державної регуляторної політики

Прийнято Положення про реалізацію Львівською міською радою та її виконавчими органами державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності .

За відповідне рішення 22 березня проголосували 50 із 60-ти зареєстрованих депутатів у сесійній залі.

Напередодні, 19 березня, Комісія законності, депутатської діяльності та свободи слова на чолі з депутатом Юлією Гвоздович, затвердила документ з врахуванням напрацьованого Львівським регуляторним хабом Модельного порядку підготовки проектів регуляторних актів та їх винесення на розгляд місцевих рад.

“Команда Хабу плідно попрацювала, і ми дуже раді, що наші рекомендації враховані в новому Положенні. Це той момент, коли системна багатомісячна робота приносить результати та мотивацію працювати ще краще задля того, щоб місцеві ради та виконкоми приймали ще ефективніші регулювання”, – зазначив керівник Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка.